Telefoon abonnementen

Verschillende soorten contracten

Er zijn verschillende vormen om aan de provider verbonden te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een abonnement. Je betaald dan iedere maand een vast bedrag om gebruik te kunnen maken van de diensten. In dit abonnement zitten altijd restricties voor het aantal belminuten, smsjes of MB’s voor het mobiele internet. Wil je niet vastzitten aan een vast bedrag per maand dan kun je ook een prepaid nemen. Je betaald dan van te voren (pre) een bedrag. Dit wordt ook wel opwaarderen genoemd. Dit bedrag wordt steeds minder wanneer je belt of smst.

Providers in Nederland

De providers zijn op te delen in twee groepen. De providers met een eigen netwerk (operators) en de zogenaamde service providers. Service providers kopen ruimte op een ander netwerk en leveren zelf alleen service aan klanten. In Nederland zijn er 3 mobiele telefoon netwerken aanwezig KPN, T-mobile en Vodafone.

De volgende providers worden het meest gebruikt:

  • KPN
  • T-Mobile
  • Vodafone
  • Telfort ( KPN netwerk )
  • Tele2 ( eigen netwerk en deels T-mobile )
  • Yes telecom ( KPN netwerk )

Over wie nu echte de beste mobiele provider is zijn de meningen verdeeld. De consumentenbond heeft een artikel over de tips en valkuilen per provider. Wellicht interessant bij het maken van een keuze.

 

Sim only

 Sim-only abonnementen (vaak simpelweg sim-only, sim only of simonly) zijn mobiele telefoon abonnementen, zonder een nieuw toestel.

Werkwijze

De klant betaalt alleen voor de aansluiting op het netwerk en het gebruik van het netwerk en krijgt daarvoor enkel een (nieuwe) simkaart maar geen nieuw toestel. De abonnementsvorm is bedoeld voor klanten die geen nieuw toestel nodig hebben of voor klanten die los van het abonnement een toestel willen kopen.

In een abonnement waarbij zowel toestel als abonnement geleverd wordt is het toestel goedkoop met daarbij een abonnement. De kosten daarvan betalen voor een deel het toestel mee.

Voor een sim-only abonnement is een simlockvrije telefoon benodigd.