Alarmsystemen

Auto alarm

Bij auto’s met een hoge catalogus waarde eisen verzekeringsmaatschappijen dat het verzekerde object wordt voorzien van een auto alarm systeem.  Er zijn drie soorten beveiligingssystemen met SCM-certificatie te verkrijgen:

  • Klasse 1 : startonderbrekers
  • Klasse 2 en 3 : alarmsystemen
  • Klasse 4 en 5 : voertuigvolgsystemen

Welk auto alarm systeem u ook kiest, als het is goedgekeurd door SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) dan weet u zeker dat het een kwalitatief hoogwaardige beveiliging voor uw voertuig is. Dankzij het oranje goedkeuringslabel van SCM herkent u ze gemakkelijk. Let erop dat u een certificaat ontvangt voor het auto alarm systeem dat u laat inbouwen!

Hieronder vindt u de functionele eigenschappen van alle soorten beveiligingssystemen.

Klasse 1 : STARTONDERBREKERS
De eerste soort beveiligings auto alarm systemen bestaat uit een elektrisch systeem met ten minste een dubbele automatisch inschakelende blokkering. Deze tweevoudige blokkering bevat in ieder geval een onderbreking van de startmotor en een andere, extra blokkering, meestal op de brandstofvoorziening. Het auto alarm systeem bevat geen inbraakdetectie en geen alarmering. Bij voertuigen die af-fabriek al zijn voorzien van een goedgekeurde startblokkering werkt deze op het motormanagement.

Klasse 2 : ALARMSYSTEMEN
Klasse 2 auto alarm systeem bestaan uit een automatisch inschakelende dubbele blokkering (net als klasse 1), inbraakdetectie en alarmering (sirene).

Klasse 3 : ALARMSYSTEMEN
Klasse 3 auto alarm systeem hebben naast de beveiliging van klasse 2 een aanvullende sabotagesignalering en hellingdetectie. De sirene die voor de akoestische signalering zorgt, bevat een ingebouwde noodstroomvoorziening. De verbinding tussen de centrale en de sirene vindt plaats via een gecodeerd signaal. Als de draad tussen de sirene en de centrale wordt doorgeknipt, zal de sirene afgaan op de noodstroomvoorziening

Klasse 4 en 5 : VOERTUIGVOLGSYSTEMEN
Sinds begin 2002 is de SCM begonnen met de certificering van voertuigvolgsystemen. Met deze auto alarm systeemis het mogelijk om een gestolen voertuig na de diefstal te traceren. Een klasse 4 of 5 auto alarm systeemis altijd een combinatie van een klasse 1,2 of 3 auto alarm systeem en een voertuigvolgsysteem. Het verschil tussen klasse 4 en 5 is dat bij een klasse 5 auto alarm systeem het voertuigvolgsysteem wordt geactiveerd als het alarm afgaat. Bij een klasse 4 auto alarm systeem is dat niet het geval. Het voertuigvolgsysteem wordt bij klasse 4 auto alarm systeem geactiveerd door een bewegingsensor of na een diefstalmelding van de eigenaar. Dit resulteert in de volgende klassenindeling:

  • Klasse 1 + Voertuigvolgsysteem= klasse 4
  • Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat niet geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 4
  • Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat wel geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 5

De diefstal en inbraakmeldingen afkomstig van goedgekeurde auto alarm systeem worden uitsluitend behandeld door erkende meldkamers. Dit zijn dezelfde meldkamers die alarmmeldingen afhandelen voor woonhuisbeveiliging. Alleen deze meldkamers zijn bevoegd om alarmmeldingen door te geven aan de politie

Welcom bij Vos is goed geïnformeerd over de eisen die verzekeringsmaatschappijen stellen en helpt u graag bij het beschermen van uw bezit.